Oncoplastische borstkankerchirurgie

Mede dankzij de goede samenwerking met duidelijke afspraken tussen de diensten radiologie, gynaecologie, medische oncologie en chirurgie om expertise te maximaliseren voerde ik, naast ingrepen voor goedaardige borstaandoeningen, alle borstkankeroperaties uit binnen campus Serruys-Oostende (+/- 75 borstkankeringrepen/jaar). Vanaf 01.11.2023 maak ik deel uit van een groter geheel, de erkende coördinerende borstkliniek van het AZ Oostende, zich situerende op campus Damiaan. 

Deze interventies omvatten zowel borstsparende ingrepen (tumorectomie, round block techniek, borstweefselplasties met remodelling van de borst, Grisottiflap) als borstamputaties in combinatie met sentinel node biopsie (wegname 'schildwachterklier') of volledige lymfeklieruitruiming ter hoogte van de oksel.

De laatste jaren heb ik me bekwaamd in oncoplastische chirurgische technieken.

Sinds 2000 heb ik ervaring opgebouwd in meer dan 1500 borstkankeroperaties.

Door mijn ervaring in de lymfatische microchirurgie voer ik, bij het verwijderen van alle lymfeklieren thv de oksel, in dezelfde operatiesessie een preventieve lymfoveneuze derivatie/shunt uit om later lymfoedeem thv de arm (‘dikke arm’) te voorkomen.

In 2003 was ik de eerste chirurg in Oostende die de techniek van sentinel node biopsie thv de oksel en mammaria interna toepaste. Overbodige wegname van goedaardige lymfeklieren werd vanaf dan vermeden.

Ik heb ook een zekere ervaring in gesteelde flapchirurgie. Ik voer geen borstreconstructies uit, daarvoor is er wel een goede samenwerking met de dienst plastische heelkunde. 


info patiënt bij opname voor borstkankerchirurgie